Zeewier is populair en zien we daarom steeds meer terug in onze voeding. Maar wat is zeewier nu eigenlijk?
Zeewier, ook wel zeegroenten genoemd, is een verzamelnaam voor een grote groep meercellige plantaardige organismen die leven in zout of brak water. Ook wel macroalgen genoemd, zijn er wel 10.000 verschillende soorten. Deze zijn onder te verdelen in:
- Groenwieren (zeesla, viltwier)
- Bruinwieren (royal kombu, wakame)
- Roodwieren (nori, dulse)
Soorten zeewier
Ongeveer 500 van deze soorten zeewier zijn eetbaar en worden wereldwijd gegeten vanwege hun gezonde eigenschappen. Afhankelijk van de soort wordt zeewier geteeld of in sommige gevallen geoogst in het wild. Daarbij zijn watertemperatuur en teeltlocatie van belang. Zo vind je groenwieren vooral terug in de zomer aan het oppervlak, terwijl bruinwieren zoals royal kombu en wakame in de wintermaanden worden geteeld in dieper water.
Zeewier is een snelgroeiend organisme en heeft in tegenstelling tot landgewassen geen schaarse landbouwgrond, zoetwater, kunstmest of bestrijdingsmiddelen nodig. Wist je dat we al met 2% van het oceaanoppervlak de totale wereldbevolking zouden kunnen voeden? Daarbij komt dat zeewier een belangrijke bijdrage levert aan het reduceren van CO2 in de atmosfeer. Dit maakt zeewier een ontzettend duurzaam product.
Veel voedingsstoffen uit vlees en vis vind je terug in zeewier. Daarmee is zeewier erg geschikt als onderdeel van een vegetarisch of veganistisch dieet.
Voedingswaarden zeewier
Zeewier bevat vele voedingsstoffen en is daarmee een gezonde aanvulling op het dagelijks dieet:
- Rijk aan vitamines A, B (B1, B2, B3, B6 en B9), C, D, E & K
- Hoog eiwitgehalte
- Rijk aan calcium, ijzer, natrium & jodium
- Bevat essentiële amino- en vetzuren, zoals Omega-3
Afhankelijk van de soort en het herkomstgebied wisselt de aanwezigheid van deze voedingsstoffen.