Zeg je zeewier, dan zeg je automatisch ook Azië. Want zeewierconsumptie vindt nu eenmaal zijn oorsprong in de Aziatische keuken, waar het al duizenden jaren een hoofdbestanddeel is van het dieet. Maar wat goed is om te weten, is dat je als consument in Europa beter kunt kiezen voor lokaal geteeld zeewier. En dit is waarom:
1. Vermindering van voedselkilometers
Door lokaal zeewier te kopen, verminder je de voedselkilometers, oftewel de afstand die voedsel aflegt van de productieplaats naar de consument. Vanuit Azië zijn dit al gauw duizenden kilometers. Dit resulteert in een lagere CO2-voetafdruk doordat er minder brandstof wordt verbruikt voor transport.
2. Ondersteuning van lokale ondernemers
Wanneer je kiest voor lokaal geteeld zeewier, steun je lokale producenten wat ten eerste bijdraagt aan de economische ontwikkeling in de regio, maar wat bovenal ook nog eens helpt bij de verdere ontwikkeling van de Europese zeewiersector.
3. Versheid en kwaliteit
Lokaal geoogst zeewier is vaak verser dan geïmporteerd zeewier, dat lange reizen moet afleggen voordat het de consument bereikt. Vers zeewier behoudt zijn voedingswaarde beter en heeft vaak ook nog een betere smaak.
4. Transparantie en traceerbaarheid
Bij lokale zeewierproductie is het gemakkelijker om inzicht te krijgen in de herkomst en de productiemethoden. Zo zijn de Europese kwaliteitsmaatstaven veel strenger dan die in Azië. Dit verhoogt de transparantie en kan consumenten een betere garantie geven omtrent kwaliteit.
5. Gezondheidsvoordelen
Zeewier is een rijke bron van vitamines, mineralen, eiwitten en antioxidanten. Lokaal zeewier wordt geteeld in hiervoor geschikte wateren en ligt sneller in de winkel wat zorgt voor behoud van deze voedingsstoffen.
6. Bescherming van biodiversiteit
Verantwoorde zeewierteelt kan bijdragen aan de bescherming van mariene biodiversiteit. Door lokale teeltmethoden te ondersteunen, stimuleer je de initiatieven die in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving, in plaats van grootschalige, mogelijk schadelijke industriële productie die je in Azië vaak tegenkomt.
Een no brainer dus: voortaan zeewier op tafel van bij jou uit de buurt😉