Je kent hem wel, de frisgroene wakame salade die je koopt bij je lokale super of kunt bestellen in sushirestaurants. Erg lekker natuurlijk, want ze zijn zoetig en hebben een frisse bite. Gezond bezig zal je denken! Maar schijn bedriegt: wakame salade kan veelal als ongezond worden beschouwd om een aantal redenen, ondanks dat zeewier zelf veel gezondheidsvoordelen heeft. Zo bevatten wakame salades vaak:

  1. Een hoog natriumgehalte: Veel wakame salades bevatten sojasaus, miso of andere zoute ingrediënten, wat kan resulteren in een hoog natriumgehalte.
  2. Toegevoegde suikers: Vaak worden deze suikers toegevoegd om de smaak te verbeteren.
  3. Conserveringsmiddelen en additieven zoals kleurstoffen (E-nummers): Veel voorverpakte wakame salades bevatten conserveringsmiddelen en kunstmatige additieven om de houdbaarheid te verlengen, de kleur te verbeteren en de textuur aan te passen. Niet wat je wilt toch?
  4. Een hoge calorische waarde: Hoewel zeewier zelf weinig calorieën bevat, kunnen de sauzen en dressings die aan wakame salades worden toegevoegd het caloriegehalte aanzienlijk verhogen.
  5. Minder hoge kwaliteit van ingrediënten: De voedingswaarde en gezondheidseffecten van een wakame salade hangen ook af van de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten. Zeewier in wakame salades komt vaak uit Azië (wat al minder duurzaam is) en wordt flink bewerkt voordat ze worden ingevroren en verscheept.

Hoewel wakame salade enkele gezonde eigenschappen kan hebben, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de ingrediëntenlijst en voedingswaarden. Tegenwoordig wordt er gewerkt aan wakame salades met zeewier uit Franse of Nederlandse teelt. Deze zijn een stuk gezonder en ook nog eens veel beter voor het milieu. Wil je alleen lokaal geteelde wakame zonder rare toevoegingen? Dan gebruik je natuurlijk gewoon onze gezonde organic wakame seaweed seasoning 😉.